Hoe voorkom je als manager burn-out in je team?


13 December, 2022

Hoe voorkom je als manager een burn-out in je team?


Je hebt het zo druk. Iedere dag. Uitval van je teamleden komt je echt niet goed uit.
Nooit eigenlijk.

Want je wilt toch die teamdoelen realiseren en de school of regio vooruit helpen. Zonder je team te veel te belasten.
Hoe kun je dan als bestuurder, directeur of IB-er burn-out voorkomen? Of in ieder geval significant reduceren? Veel, je kunt veel doen, maar dan vraagt dat wel om een nieuwe insteek. Want jij hebt hier een enorme invloed op.

Je weet zelf wel wat burn-out in je team je kost: geld, extra tijd aan overdracht en verminderd werkplezier, teamspirit en uitgesteld of vertraagd teamresultaat.


“Burn-out is een mega-energielek in je team”

Bij alle mensen zit een grens aan wat ze aankunnen. Zonder uitzondering. Dat maakt ons mens in plaats van een robot. Twee van de negen kenmerken van bewustzijn in mijn nieuwe boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’, zijn: omarmen van de polariteiten inspanning versus ontspanning en het honoreren van natuurlijke cycli. Als je deze natuurwetten volgt als leider, dan houd je je team vitaal en duurzaam inzetbaar. 

Omarm de polariteiten inspanning versus ontspanning. Accepteer, luister en handel jij als manager naar de kracht die je van je teamleden vraagt? Dat ze hun targets moeten halen en (extra) taken moeten uitvoeren? Echter, doe je hetzelfde met hun kwetsbaarheid als mens? Ook al komt jou dat minder goed uit voor het eindresultaat? Kortom, omarm je naast de kracht ook de kwetsbaarheid in je team?

Concreet, herken jij de fysieke en geestelijke stress-signalen bij je medewerkers? Weet je welke dat zijn? Of, blijf je op afstand en neem je ze onvoldoende waar? Kijk eens wat er gebeurt als je vaker naar ze toeloopt, vraagt over de telefoon hoe het nu écht met ze gaat. En vooral door de barrière van sociale wenselijkheid heen vraagt. Dan kun je zomaar burn-outs voor zijn.

Als je teamleden dan zo eerlijk zijn en zeggen dat het eigenlijk te veel voor ze is, erken je dan ook hun negatieve stress? Want voor je het weet bagatelliseer je of rechtvaardig je de stress-signalen van je collega’s, zonder er echt iets mee te doen. Waarom? Omdat het je misschien niet goed uitkomt.

Volgen van natuurlijke cycli
Na regen komt zonneschijn, komt regen, komt zonneschijn, komt regen, etc.
Na inademing komt uitademing, komt inademing, komt uitademing, etc.
Na inspanning komt ontspanning, komt inspanning, komt ontspanning, etc.

Deze natuurlijke cycli kenmerken het natuurlijke leven zelf en houden ons vitaal en duurzaam inzetbaar. Ook je team. Er is alleen één ding wat hier faliekant tegenin kan gaan en verantwoordelijk is voor stelselmatig negatieve stress in jezelf of je team: ego gevoed vanuit angst. Ervaring wijst uit dat drie ego-passagiers in mensen de natuurwetten aan hun laars lappen; je innerlijke pleaser, pusher en perfectionist. En dan lopen we soms tijden lang harder door dan ons lichaam aankan totdat het licht uitgaat. Want: wie niet horen wil, moet voelen. Doodzonde.

Als je niet het ego van jezelf als leider en je teamleden altijd laat overheersen, dan open je de deur naar teamvitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Als je noodzakelijke ontspanning en kwetsbaarheid honoreert, krijg je als leider op de lange termijn meer van de grond.

Wil je weten hoe en welke negatieve stress-signalen bij je teamleden kunt herkennen, erkennen en effectief mee kunt omgaan? Wil je weten hoe je praktisch teamspirit kunt versterken als buffer tegen stress?

Schrijf je dan in voor de online workshop op 12 januari a.s. van 16.00 – 17.00 uur: Teamvitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Een uurtje van je tijd, maar uren winst voor de toekomst.Wil je weten hoe en welke negatieve stress-signalen bij je teamleden kunt herkennen, erkennen en effectief mee kunt omgaan? Wil je weten hoe je praktisch teamspirit kunt versterken als buffer tegen stress?

Schrijf je dan in voor de online workshop op 12 januari a.s. van 16.00 – 17.00 uur: Teamvitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Een uurtje van je tijd, maar uren winst voor de toekomst.
Geschreven door:
Martin Thoolen