Burnout voorkomen door persoonlijk leiderschap

Zó voorkom je een burn-out door persoonlijk leiderschap


10 January, 2023

Zó voorkom je een burn-out door persoonlijk leiderschap


Wat wordt er eigenlijk van mij verwacht? Welke doelen moet ik zeker halen? Wanneer is het genoeg? Wanneer is het klaar? Wat is eigenlijk een gezonde grens tussen werk en privé? Onduidelijkheid hierover geeft extra stress. Wie kent dit niet in de dagelijkse werkzaamheden als onderwijsprofessional? Maar hoe kun je deze negatieve stress positief ombuigen en ben je overspannenheid of burn-out voor?


Door negatieve stress tijdig te herkennen en de regie weer in eigen handen te nemen met persoonlijk leiderschap kun je de burn-out voorblijven. Met persoonlijk leiderschap wordt bedoeld: leiderschap over jezelf te vergroten, maar over welk zelf hebben we het dan?

Waar niet iedereen weet van heeft is dat je persoonlijk leiderschap kunt uitoefenen op drie niveaus met een enorm effect. In mijn nieuwe boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’ zie je dat er drie krachten zijn die ál je keuzes en gedrag bepalen, namelijk: je ego, je ziel en jouw bewustzijn (spirit). Je binnenkant (ego en ziel) heeft invloed op je buitenkant-gedrag en de keuzes die je maakt.

Image

© 2022: Martin Thoolen: Model ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’


Drie interventieniveaus ter voorkoming van burn-out
Vitaal uitgangspunt bij het her-veroveren van de regie op je leven is dat je jezelf verantwoordelijk maakt voor je eigen welzijn. Zonder bewustzijn loop je bij langdurige negatieve stress kans om een burn-out op te lopen. Hoe voorkom je dat? Door bewust om te gaan met drie fundamentele interventieniveaus:

  1. Ziel-op-z’n-plek
  2. Ego-management
  3. Gedrag en vaardigheden

1. Ziel-op-z’n-plek
De basisenergie van waaruit je fluitend naar je werk blijft gaan, is als je ziel ‘thuis’ is op het werk. Je doet je werk met passie en bevlogenheid, je natuurlijke talenten worden aangeboord of uitgebouwd; het werk biedt je de uitdagingen die je motiveren. Echter, sommige werkomgevingen zijn uitgedroogd voor je of zelfs toxisch, daar waar anderen vruchtbaarder voor je ontwikkeling zijn. Soms is het laf om te gaan, maar soms laf om te blijven. Soms zijn aanpassingen van de functie toereikend om deze bezieling weer te activeren of een andere plek in de organisatie. Soms ook niet. Pak je dit niet aan, dan zal dit sluimerende ongenoegen vroeg of laat toch weer naar voren komen.


2. Ego-management
Uit mijn ervaring blijkt dat de meeste mensen die in een burn-out raken, een sterke ego-identificatie kennen met hun innerlijk pleaser, pusher en/of perfectionist. Als je deze wortels niet in balans brengt, kun je makkelijk overspannen raken. En dat is niet altijd makkelijk te voorkomen, zeker als je ego soms hardnekkig op jacht is naar blijvende erkenning of goedkeuring van buiten, of bang is voor tekort. Voor een gezonde balans en duurzame inzetbaarheid is het echter noodzakelijk om de zijns/ontspanningskant in je ego meer ruimte te gaan geven. En dat vraagt om ego-management, waarbij je keuzes maakt met afgewogen opoffering.


3. Gedrag/vaardigheden
De broodnodige ontspanning en extra tijd vergroot je ook door het toepassen van stress- en timemanagement-inzichten en -vaardigheden. Er is vaak al veel te winnen met het herkennen, maar bovenal erkennen en juist handelen na de stress-signalen die je hebt. En het toepassen van handige time-managementtips, zoals effectief prioriteiten stellen.Wil je als onderwijsprofessional weten hoe jij burn-out in je eigen team voorkomt? Wil je weten hoe en welke negatieve stress-signalen bij je teamleden kunt herkennen, erkennen en effectief mee kunt omgaan? Wil je weten hoe je praktisch teamspirit kunt versterken als buffer tegen stress?

Schrijf je dan nu kosteloos in voor de online workshop van 12 januari a.s. van 16.00 – 17.00 uur:

"Teamvitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Een uurtje van je tijd, maar uren winst voor de toekomst."


Geschreven door:
Martin Thoolen


Over Martin Thoolen
Drs. Martin J.M. Thoolen heeft ruim dertig jaar professionele ervaring als inspirator van persoonlijk en collectief leiderschap, als senior coach/trainer en als klinisch- en organisatiepsycholoog. Hij heeft daarbij vele managers, professionals, bestuurders, ondernemers, directeuren en medewerkers begeleid bij hun persoonlijke ontwikkeling en professionele effectiviteit. Zowel als individu, als in teams en groepen. Door individuele coachings, teamcoachings, in-companytrainingen, leergangen, workshops en retreats. Voor het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening, de industrie, ministeries en andere overheden, de zorgsector en vele andere branches. Meer informatie vind je op: www.martinthoolen.com.
Wil je weten hoe jij zelf nieuwe sturing geeft aan je eigen werk en leven? Bekijk dan het nieuwjaarscadeau: het boek ‘Persoonlijk Inspirerend Leiderschap’. Voor effectiever werken, zinvol leven én een beter wereld. Bekijk of bestel hier een exemplaar.

Zelf aan den lijve ervaren hoe je de regie over je werk en leven vergroot? Check hier de nieuwe Mastercourse 'Persoonlijk Inspirerend Leiderschap'.