Veelgestelde vragen
De aanschaf van een nieuw systeem is altijd complex. Wat voegt het toe? Wat is de impact op het team? Is het veilig? En niet onbelangrijk: wat kost het? Hieronder vind je veelgestelde vragen over het dashboard van Leeruniek, over hoe de implementatie wordt begeleid, de integratie met bestaande systemen en over de privacy, veiligheid en verwerking van de data die scholen ons toevertrouwen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via onderstaande knop. We helpen je graag verder!

Ja dat kan. Na een korte toelichting van een schooladviseur kun je middels een proefaccount kosteloos het dashboard bekijken en proberen met jullie eigen data. Vraag hier een gratis demonstratie aan.
De implementatie verschilt per school en is afhankelijk van het gekozen pakket. Zo bieden we scholen een basis-, plus- en op maat pakket aan. De implementatie wordt vervolgens met de school besproken tijdens een startconsult.
De middenmoot gebruik je om te kijken naar de resultaten van groepen leerlingen (op groeps-, leerjaar- en schoolniveau). Hieronder leggen we uit wat het is en wat de voordelen zijn.
Middenmoot uitgelegd
De middenmoot representeert de middelste 50% van je groep. De 25% hoogst scorende leerlingen en de 25% laagst scorende leerlingen worden in de middenmoot niet weergegeven. In het voorbeeld (afbeelding hierboven) zie je dat de middenmoot ligt tussen de 1.1 en de 3.4 (niveauwaarden). Dat betekent dus dat de 25% laagst scorende leerlingen een 1.1 of lager scoort; en dat de 25% hoogst scorende leerlingen een 3.4 of hoger scoort.
Handvatten voor je onderwijs
50% van de leerlingen in Nederland scoort tussen de niveauwaarden 2.0 en 4.0 (zie stippellijn in de afbeelding hierboven). Dit is de landelijke middenmoot. De basisinstructie van de meeste methodes is zo opgezet dat hij aansluit bij het niveau van die groep. Jouw middenmoot vergelijken met de landelijke middenmoot helpt je inschatten hoe je je onderwijs wilt inrichten. Wanneer jouw groep bijvoorbeeld opvallend hoger (scenario 2 in de afbeelding) of juist lager (scenario 3 in de afbeelding)scoort dan de landelijke middenmoot, weet je dat de methode respectievelijk te makkelijk of te moeilijk is voor een groot deel van de groep.
Goed om te benadrukken: naast de resultaten gebruik je natuurlijk ook al je andere ervaring en kennis om te bepalen hoe je je onderwijs het best kunt inrichten.
Zicht op de spreiding in je groep
De middenmoot geeft niet alleen informatie over het niveau van de groep, maar je ziet ook de spreiding. In de afbeelding hierboven zie je twee groepen (4A en 4B) met hetzelfde gemiddelde, namelijk een 3.0. Aan de middenmoot zie je echter dat de groepen heel verschillend scoren:
In 4A zie je heterogene (ver uit elkaar liggende) resultaten. Misschien zijn 3 reguliere instructiegroepen hier niet passend.
In 4B zie je meer homogene (dichtbij elkaar liggende) resultaten. Het lijkt erop dat deze groep normaler verdeeld is.
Nog beter zicht op je resultaten krijg je door - na het bekijken van de middenmoot - te klikken op de middenmoot en de individuele resultaten van alle leerlingen te bekijken.
We hebben verschillende startpakketten voor kleine, normale en grote scholen. De kosten voor Leeruniek verschillen per pakket. Starten met Leeruniek kan al vanaf €1.040,- per jaar. Benieuwd naar de kosten voor jouw school? Vraag hier een gratis demonstratie aan.