Wat lees jij deze Boekenweek?

Wat lees jij deze Boekenweek?

Dit zijn onze favorieten!


Het is weer Boekenweek! Van zaterdag 11 tot en met zondag 19 maart wordt het jaarlijkse leesfeest ter promotie van het Nederlandstalige boek voor de 88ste keer gevierd. Dit jaar is het thema ‘Ik ben alles’, een ode aan de veelvormigheid van onze identiteit. Allemaal hebben we verschillende rollen. Die van ouder en kind, van partner en collega, van leraar en leerling, van … (vul maar in). We zijn een optelsom van al die identiteiten. Laat een boek nu bij uitstek een middel zijn om jezelf én de ander beter te leren kennen. Wij trakteren je deze Boekenweek graag op 5 van onze favorieten. Wie ben jij? Dit zijn wij!
De mythe van het gemiddelde (Todd Rose)
Dit boek kan hier niet ongenoemd blijven. De mythe van het gemiddelde, een vertaling van The End of Average (2015), is min of meer ons lijfboek. Geïnspireerd door Harvard-docent Todd Rose geloven wij er namelijk heilig in dat niemand gemiddeld is. Jij niet, je collega’s niet en je leerlingen dus ook niet. Het gemiddelde is een statistische mythe waarmee we voorbijgaan aan de verschillen tussen kinderen. Wij vinden dat elk kind het onderwijs verdient dat ruimte biedt aan zijn of haar eigen leerstijl, vaardigheden en aandachtspunten. Het is de reden dat wij in ons dashboard niet uitgaan van het gemiddelde maar werken met de middenmoot, een representatie van de middelste 50% van een groep.
De gelukkige klas (Theo Thijssen)

Theo Thijssen schreef De gelukkige klas zo’n 100 jaar geleden, maar het is een boek dat nog steeds graag wordt gelezen. Niet in de laatste plaats door Jelte, onze oprichter. Het is één van zijn favoriete onderwijsboeken. Jelte: “De kwetsbaarheid en de toewijding waarmee meester Staal invulling geeft aan zijn vak maken van dit boek een pareltje. Maar ook de tijdloosheid van de alledaagse overweging: welk kind vraagt om welke aandacht, hoe betrek ik ouders bij het onderwijs?”

De gelukkige klas is geen praktisch onderwijsboek, maar een literair werk over het onderwijs, geschreven in dagboekvorm vanuit het gezichtspunt van de leraar. Het maakt het een waarheidsgetrouwe weergave van de dagelijkse gang van zaken in een klas aan het begin van de twintigste eeuw. Maar het is nog steeds herkenbaar voor de leraar van vandaag. Jelte: “De introductie van het klassenschrift om activiteiten te beschrijven doet denken aan het huidige leerlingadministratiesysteem en de blik van de bovenmeester aan het huidige schoolbestuur. Geen van beide riep warme gevoelens op bij Meester Staal. Zijn het tijdloze uitdagingen die we moeten accepteren of is een teken dat de echte behoeften van leraren nog steeds niet begrepen worden?”

De brief voor de koning (Tonke Dragt)
Nog zo’n tijdloos boek. Niet door de wereld waarin het verhaal zich afspeelt, dat is er een van ridders en boodschappen per brief. Maar door de herkenbare dilemma's, behoeftes en vriendschappen van de hoofdpersonages.

Volgens Bruno, data-scientist en programmamanager bij Leeruniek, is De brief voor de koning zeer terecht bekroond met verschillende prijzen, waaronder de Griffel der Griffels. Bruno: “Mijn moeder (her)las dit boek in de uren voordat ze van mij beviel. Ik heb het zelf meer dan eens gelezen en ik denk dat ik het nog vaak zal lezen of voorlezen.”


Bij dit boek is overigens een lesbrief voor de bovenbouw van de basisschool gemaakt. En er bestaat een downloadbare kaart van de werelden waarin dit verhaal zich afspeelt (de koninkrijken Dagonaut en Unauwen, voor de kenners). Hoe leuk is het om deze te vergroten en in je klas te hangen terwijl je leerlingen dit boek lezen of jij eruit voorleest? Zo maak je het nog makkelijker voor je leerlingen om met Tiuri op reis te gaan, over zijn schouder mee te kijken als hij nieuwe mensen ontmoet en andere plaatsen ontdekt.

Lieve Stine, weet jij het? (Stine Jensen)
Dit filosofieboek wordt getipt door Irène. Zij is schooladviseur bij Leeruniek en je zou haar ook zomaar kunnen treffen tijdens een van onze demo’s. Het boek is voor volwassenen een toegankelijke introductie in de wereld van de filosofie. Maar, zo zegt Irène, “dit boek met filosofische grondslag is leuk om met kinderen vanaf een jaar of 10 te lezen, omdat het aanzet tot denken en doordenken. Waarom doen we eigenlijk wat we doen?” In Lieve Stine, weet jij het? combineert Filosofe Stine Jensen oude wijsheden met het leven van nu en geeft zij duidelijke antwoorden op grote vragen van kinderen, vragen waar de meeste volwassenen geen antwoord op hebben. Jensen wel. Ze ontving er in 2015 een Zilveren Griffel voor.
Tot in de hemel (Richard Powers)
Op dit moment is Tot in de hemel het favoriete boek van Robin, data scientist bij Leeruniek en fervent lezer. Het boek, een vertaling van The Overstory (2018), werd in 2019 bekroond met een Pulitzer, de hoogste literaire onderscheiding in Amerika. In het juryrapport wordt het boek, een ecologische roman, omschreven als een "een ingenieus opgebouwde vertelling, zich vertakkend en uitwaaierend als het bladerdak van de bomen die de kern ervan vormen.” Robin: “Dit boek gaat over onze verbinding met de natuur en in het bijzonder met bomen. Het is prachtig geschreven, met hart voor natuur en mensen en het maakt zowel droevig als hoopvol.” Het biedt je de kans om je te verplaatsen in de wereld van de bomen, om ze niet alleen te leren zien, maar ook te horen.

Loop deze Boekenweek de boekwinkel bij jou in de buurt eens binnen en trakteer jezelf op een boek! Je krijgt er het boekenweekgeschenk van Lize Spit bij cadeau. Meer boekentips nodig? Volg ons op social media. We delen er regelmatig tips, kijkjes achter de schermen en nieuwe blogartikelen.


Geschreven door:
Cora de Raaf