Delen?
Jenga XL gratis voor nieuwe scholen!
De 15 leukste manieren om dit spannende stapelspel te spelen
Daar gaan we. We beginnen tranquilo. Gewoon een paar heel bescheiden variaties op de traditionele manier van Jenga spelen.
1. Gebruik slechts één hand.
2. Maak het spel moeilijker en uitdagender door de blokken niet plat maar op hun kant te zetten.
Zo, de kop is eraf. Tijd om een stap verder te gaan. Ben je er klaar voor?
3. Spreek af dat rechtshandigen alleen hun linkerhand mogen gebruiken en linkshandigen alleen hun rechterhand.
4. Speel Jenga geblinddoekt! Ja, dat is een uitdaging. Je kunt er daarom ook voor kiezen om Jenga eerst te spelen met slechts een gedeeltelijk verlies van je gezichtsvermogen. Bijvoorbeeld door één oog af te schermen met een ooglapje of iets dergelijks.
Je bent een tikje geïntimideerd en wilt eerst even oefenen in de privacy van je klaslokaal of lerarenkamer, voordat je de Jenga-strijd echt aangaat?
5. Speel Jenga alleen. Hoe hoog wordt de toren voordat ‘ie instort? Verbreek je eigen record!
Hoewel Jenga van zichzelf al een leuk en spannend spel is, zeker met toevoeging van de eerste 4 tips, kun je er ook voor kiezen om extra spelelementen aan het spel toe te voegen:
6. Speel Jenga in teams. Tweetallen, bijvoorbeeld. Variatie: Spreek af dat de teamleden tijdens het spel niet verbaal met elkaar mogen communiceren.
7. Plak kleurtjes op de blokken. De winnaar is degene met de meeste blokken van dezelfde kleur. Variatie: Gooi met de kleurendobbelsteen en haal een blok met de aangegeven kleur uit de toren.
8. Schrijf vragen of opdrachten op de Jenga-blokken (gebruik afplaktape!). Als je een blok met een vraag of een opdracht gepakt hebt, voer je de opdracht uit of beantwoord je de vraag. Niet gelukt? Dan moet je een extra blok uit de toren pakken! Variatie: Schrijf niet alleen vragen maar ook de bijpassende antwoorden op de blokken en ga op zoek naar de matchende blokken.
9. Speel Jenga in de gym- of speelzaal. Schrijf een cijfer op elk Jenga-blok. Elke keer als er een blok uit de toren wordt getrokken, speel je het bijbehorende spel.
Jenga als leermiddel!
10. Schrijf op elk blok een letter. Maak een (zo lang mogelijk) woord met de uit de toren getrokken letters.
11. Schrijf sommen op de blokken. Oefen zo bijvoorbeeld de tafels of het automatiseren tot en met 10 of 20. Als je het juiste antwoord geeft, mag je het blok houden. Is het antwoord fout? Dan moet je het blok boven op de toren leggen.
12. Schrijf de aangeboden spellingcategorieën op de blokken en laat een woord bij de spellingcategorie bedenken. Variatie: Laat het woord opschrijven.
13. Tja, de mogelijkheden zijn eindeloos. Denk ook aan kennisvragen of vragen over sociaal-emotionele thema’s:
- Wat maakt je blij?
- Wat doe je het liefst na schooltijd?
- Wanneer ben je trots op jezelf?
- Omschrijf jezelf in 3 woorden
- Wat zou je doen als je een dag onzichtbaar was?
En Jenga is goed in te zetten om de groepsvorming te stimuleren. Bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar of tijdens projectweken:
14. Schrijf kennismakingsvragen op de blokken of op gekleurde kaartjes. Plak in het laatste geval dezelfde kleurtjes op de blokken. Laat je leerlingen met een kleurendobbelsteen gooien en een kaartje van dezelfde kleur pakken. De vraag wordt hardop voorgelezen en beantwoord. Daarna mag er een Jenga-blok van dezelfde kleur uit de toren getrokken worden.
We sluiten af met een pro-tip. Misschien leuk voor tijdens de vrijmibo met je collega’s, maar dit alles wel op eigen risico.
15. Truth or dare! Schrijf op elk Jenga-blok een vraag of een uitdaging. Zorg ervoor dat je de geschreven kant naar beneden plaatst. Variatie: Schrijf de vragen en uitdagingen op Post-its en plak ze op de muur. Degene die aan de beurt is, kiest of hij iets vertelt (truth) of doet (dare). De vorige speler pakt een Post-it van de muur en leest de vraag of opdracht voor.

Geschreven door:
Cora de Raaf
Wil jij spelenderwijs bouwen aan de toekomst van jouw school?
Profiteer dan nu van onze zomeraanbieding en krijg de Mega XL Jenga-toren cadeau!