Zomervakantie: Een bron van inspiratie voor onderwijsprofessionals

Zomervakantie: Een bron van inspiratie voor onderwijsprofessionals


Na de regio’s Midden en Zuid is nu ook in Noord de zomervakantie begonnen. Hiermee heeft heel onderwijsgevend Nederland officieel de rode pen neergelegd en de schooldeuren gesloten. Na een roerig schooljaar is het tijd voor rust en ontspanning. En nieuwe inspiratie. Want de beste ideeën ontstaan wanneer je ontspannen bent en je hersenen zich niet druk hoeven te maken over van alles en nog wat, onderwijsgerelateerd of niet. Wij helpen je graag bij het opdoen van nieuwe inspiratie voor het nieuwe schooljaar. Met de tips in dit artikel hopen we jouw creatieve brein een beetje aan te zwengelen zodat je straks volledig opgeladen (in alle betekenissen van het woord) aan de start van het nieuwe schooljaar staat.
Strandbedje

Is het je  weleens opgevallen dat de beste ideeën ontstaan terwijl je onder de douche staat, een wandeling maakt of tijdens een treinreis uit het raam kijkt? Je verlaagt met deze activiteiten die allemaal iets repeterends in zich hebben, het prikkelniveau van je brein. Je geeft het even de rust die het zo hard verdient. En zoals we je in de intro al vertelden, daarmee ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën. Weet je wat ook goed werkt? Mijmeren op een ligbedje in een zonnig oord. Of in je achtertuin, dat werkt ook prima.

Podcasts
Als je dan toch op dat bedje ligt, pak er dan ter verdere inspiratie eens een podcast bij. De keuze is reuze. Over bijna elk onderwerp is wel een podcast te vinden en daardoor is het een ideale en een heel toegankelijke manier om je te laten inspireren en je kennis te vergroten. Onze favorieten? Ongeboren Leiders over de leiders van vandaag en morgen, Mark Tuitert Drive over de drijfveren van atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers of Flip the system over onderwijsbeleid en de professionalisering van leerkrachten.
Een goed boek
Tijdens de vakantie heb je niet alleen meer tijd om te lezen, je kunt ook je aandacht er beter bijhouden doordat je hoofd leger is dan anders. Dit is dus hét moment om je te laten inspireren door goede boeken. Denk eens aan En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de werkdruk in je schoolorganisatie kunt verlagen en hoe je daardoor ruimte krijgt om vakmanschap te ontwikkelen. Of kies voor Regie in de klas over hoe je leerlingen leert hoe ze zich moeten gedragen op school.
Artikelen
Heb je het afgelopen jaar ook een heleboel artikelen opgeslagen met het idee ze op een later moment te lezen? Je bent niet de enige. Onze leeslijst puilt ook uit. Bijvoorbeeld met dit artikel over kansengelijkheid in het onderwijs of deze over de samenwerking tussen Amsterdamse scholen, de kinderopvang en de gemeente om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Overigens, als je in het nieuwe schooljaar inspirerende artikelen en andere content op een overzichtelijke manier wilt opslaan, dan is deze tool misschien iets voor jou.
TED-talk
Ben je niet zo’n lezer? Of gewoon wat visueler ingesteld? Laat je dan inspireren door een TED-talk. Dit zijn video’s van niet meer dan 20 minuten waarin een spreker een inspirerend betoog houdt over een onderwerp dat hem of haar na aan het hart ligt. Kijk eens naar Elke kind heeft een kampioen nodig (Rita Pierson), Het waarom van onderwijs (Claire Boonstra) of een persoonlijke favoriet van ons: De mythe van het gemiddelde (Todd Rose).
Social media
Toegegeven, het is een valkuil. Voor je het weet ben je uren verder en heeft het algoritme je op allerlei plekken gebracht die je niet heel veel verder geholpen hebben. Maar toch, als je weet waar je moet zoeken, dan kun je veel inspiratie opdoen op de verschillende social media-kanalen. Zo vonden wij onlangs op Twitter een filmpje van de speech van een Amerikaanse gouverneur. Een prachtige boodschap. En Pinterest is in het onderwijs inmiddels een van de meestgebruikte zoekmachines als het gaat om het opdoen van inspiratie.


Geschreven door:
Cora de RaafNog meer inspiratie nodig én op de hoogte blijven van de laatste onderwijsontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Ik wil mij inschrijven