inspectiebezoek

Help, de onderwijsinspectie komt op bezoek!

Help, de onderwijsinspectie komt op bezoek!

Met deze 5 tips ben je altijd voorbereid op het inspectiebezoek


Een bezoek van de onderwijsinspectie maakt iedereen in het team een beetje zenuwachtig. Nog steeds. Ook al is de onderwijsinspecteur van nu een stuk minder streng dan vroeger. Ester Janssen, docent in het VO, vergelijkt het met het gevoel dat je krijgt als je net op jezelf woont en een telefoontje van je moeder krijgt: “Ik kom morgen even koffie bij je drinken.” Ineens zie je die berg afwas op het aanrecht, de vuilniszakken op het balkon en de opgedroogde regendruppels op de ramen. Je gaat als een razende aan de slag en tijdens het bezoek hoop je maar dat je moeder geen kastdeuren opentrekt of met een vinger over de vensterbank gaat. 

En toch zijn die zenuwen niet nodig. Voor het inspectiebezoek, bedoelen we. Het is zoals de interim-rector van Ester destijds tegen haar zei: “De inspectie is het beste gratis adviesbureau dat je kunt krijgen.” Waar. Maar als dit staaltje omdenken jou niet gegeven is, houd je dan vast aan deze 2 psychologische principes:

 1. Kennis geeft zelfvertrouwen. En iemand met zelfvertrouwen is niet of een stuk minder zenuwachtig. Verdiep je dus in het inspectiebezoek. Waarom komt de inspecteur langs? Waar kijkt hij naar? Wanneer en hoe ontvangt de school het inspectie-oordeel? Wat zijn de consequenties?
 2. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als jij je goed voorbereidt op het inspectiebezoek, dan zul je merken dat je je zelfverzekerder voelt en een stuk minder zenuwachtig. 

  Laten we met dit in ons achterhoofd eens inzoomen op het bezoek van de onderwijsinspectie bij jou op school:

  De werkwijze van de inspectie

  De onderwijsinspectie ziet toe op de kwaliteit van het onderwijs, onderzoekt of scholen voldoen aan de wet- en regelgeving en gaat na of scholen hun financiën op orde hebben. Dit gebeurt door zowel de scholen als het schoolbestuur te onderzoeken. 

  Elke 4 jaar vindt er bij elk bestuur een uitgebreid onderzoek plaats. Dit onderzoek wordt geleid door een inspecteur, die eerst het bestuur en daarna een aantal scholen van het bestuur bezoekt. Op basis van het gesprek met het bestuur, stelt de onderwijsinspectie een onderzoeksplan op. Hierin staat waar in het vervolg van het onderzoek naar gekeken wordt. Het plan wordt van tevoren met het bestuur besproken. 

  Na het onderzoek, dat meestal een paar dagen duurt, volgt een rapport. In dit rapport staat wat er goed gaat, wat beter moet en wat eventueel beter kan. Eventueel vervolgtoezicht hangt af van de beoordeling die de inspecteur geeft. Naast dit vierjaarlijkse onderzoek doet de inspectie ook onderzoek naar scholen naar aanleiding van de jaarlijkse prestatie-analyse of als er meldingen of signalen van zorg binnengekomen zijn.

  Het inspectiebezoek voorbereiden
  Bij de voorbereiding van het inspectiebezoek gaat het enerzijds om het op orde hebben van de kwaliteitszorg in alle lagen van de onderwijsorganisatie en anderzijds om de voorbereidingen op de dag zelf. Als je er zo tegenaan kijkt, ben je eigenlijk altijd voorbereid op het bezoek van de onderwijsinspectie. Hoe je met jouw school tot zo’n situatie komt? Lees de 5 tips!


  1. De onderwijsinspectie kijkt naar de verbetercultuur bij jou op school. Zorg dat iedereen op alle lagen in de organisatie, van bestuur tot de leerkracht in de groep, dezelfde doelen voor ogen heeft. 
  2. Door met de ogen van de inspectie naar je organisatie te kijken, word je je bewust van verbeterpunten. Je kunt het concreet maken door met elkaar om de tafel te gaan en de vragen die de inspecteur je hoogstwaarschijnlijk gaat stellen, op een rijtje te zetten. Bereid je op deze vragen voor.
  3. Een cyclische werkwijze leidt ertoe dat je blijft kijken naar wat er goed gaat en wat er beter kan. 
  4. Een pre-audit vanuit bijvoorbeeld het bestuur zorgt ervoor dat scholen zelf vast kunnen stellen of gestelde doelen worden gerealiseerd. Door dit jaarlijks te doen en de peilers van de onderwijsinspectie te gebruiken, wordt de audit onderdeel van de kwaliteitszorg en kunnen zwakke punten al voor of, beter gezegd, ongeacht het bezoek van de inspectie aangepakt worden.
  5. De PO-Raad biedt het programma Goed Worden, Goed Blijven (GWGB) aan. Het helpt scholen bij het verbeteren van hun onderwijskwaliteit en het (her)inrichten van hun kwaliteitscyclus. Na een onderwijsanalyse kan de school de hulp van de Vliegende Brigade inroepen. Dit zijn ervaren adviseurs die scholen begeleiden tijdens het verbetertraject. De begeleiding is kosteloos. 


  Geschreven door:
  Cora de Raaf  Meer weten over het inspectiebezoek en hoe je er altijd op voorbereid bent?

  Schrijf je in voor het gratis webinar ‘Goed voorbereid op Inspectiebezoek’ en ontvang praktische tips en tools, duidelijke communicatiestrategieën en werkafspraken.

  Inschrijven gratis webinar

  Laat een reactie achter