Terugval in leerprestaties door zomervakantie

Zo voorkom je terugval in leerprestaties door de zomervakantie


Het valt veel leerkrachten op: na de zomervakantie hebben veel leerlingen last van een terugval in leerprestaties, de zogenaamde zomerdip. Herkenbaar? Amerikaans onderzoek lijkt dit fenomeen te bevestigen. Uit dit onderzoek blijkt dat leerlingen als gevolg van de lange zomervakantie gemiddeld één niveau terugvallen. Nu duurt de zomervakantie in de VS net iets langer dan bij ons, dus we kunnen de conclusies uit dit onderzoek niet zomaar naar onze situatie vertalen. Maar het zegt wel iets. En Oostenrijks onderzoek (9 weken zomervakantie) lijkt het te bevestigen. Terwijl we in afwachting zijn van gedegen Nederlands onderzoek, kunnen we alvast inzetten op het voorkomen of in ieder geval het verkleinen van de kans op terugval in leerprestaties. Dit zijn de 8 dingen die je nog voor de zomervakantie kunt doen om na de zomervakantie vlotjes verder te gaan met waar je (lees: de vorige leerkracht) gebleven was.

Vakantie is belangrijk

Overigens is dit artikel geen pleidooi voor een continu onderwijsaanbod of zelfs voor het verkorten van de zomervakantie. Wij zijn ervan overtuigd dat de vakantie een belangrijke functie heeft. Het is niet voor niets dat we er eerder al een blogartikel over schreven. Het is om verschillende redenen belangrijk om te ontspannen in de vakantie, om echt even los te komen van school of werk, zowel voor leerlingen als voor leerkrachten. 

Dat neemt niet weg dat we ook zien wat de gevolgen van 6 weken zomervakantie op het leren kunnen zijn. Het is goed om na te (blijven) denken over maatregelen die je kunt nemen om deze gevolgen te beperken, zeker voor leerlingen die al met 1-0 achterstaan. We raden je daarom aan om het schooljaar net zo bewust af te sluiten als dat je het na de vakantie weer opstart. En om zowel leerlingen als ouders hierin mee te nemen. Daarom formuleerden we deze 8 tips. Zet ze in om terugval te voorkomen of in ieder geval te beperken. En praat erover met je collega’s om zo tot schoolbrede afspraken te komen.

8 tips om terugval te voorkomen

  1. Stimuleer je leerlingen (en betrek ouders) om de leerstof spelenderwijs te blijven oefenen in de vakantie. Denk aan de inzet van online leeromgevingen en apps, leerzame taal- en rekenspellen zoals Scrabble, Galgje, Rummikub, Yahtzee of Halli Galli en zomerlezen
  2. Leen kinderen die geen toegang hebben tot boeken, een paar boeken uit de klassenbibliotheek. 
  3. Doe als school mee met Kinderzwerfboek
  4. Geef je leerlingen een leesbingokaart mee naar huis en daag ze uit om deze vol te maken en na de zomervakantie weer mee naar school te nemen. 
  5. Vraag je leerlingen om hun mooiste (voor)leesfoto met je te delen. Zelf maak je natuurlijk ook een selfie terwijl je een goed boek aan het lezen bent. 
  6. Maak een zomernieuwsbrief voor ouders en wijs hen zo op spelletjes die bijvoorbeeld onderweg naar de vakantiebestemming gespeeld kunnen worden: Ik zie ik zie wat jij niet ziet, het nummerbordenspel, letterbingo, abc’tje of woordenslang. Maar er kan nog meer in de nieuwsbrief. Denk ook aan tips voor (voorlees)boeken en de eerder genoemde apps en leerzame spellen. 
  7. Nog een suggestie voor die lange autorit naar Zuid-Frankrijk: luisterboeken! Het stimuleert de verbeelding en het inlevingsvermogen, het vergroot het taalbegrip en de liefde voor verhalen. 
  8. Houd de school open gedurende (bepaalde tijden tijdens) de zomervakantie en geef kinderen de gelegenheid om boeken, spelletjes of ander materiaal te ruilen.


Geschreven door:
Cora de RaafHet laatste nieuws ontvangen in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden