Leraar klaar voor het nieuwe schooljaar

Klaar voor het nieuwe schooljaar?

Klaar voor het nieuwe schooljaar?

Zo ga je weer met plezier aan het werk!


Het nieuwe schooljaar is weer begonnen voor regio Midden, regio Zuid bereidt zich voor op het moment dat voor hun leerlingen de schooldeuren weer opengaan en regio Noord zal spoedig volgen. Na wekenlang de tijd aan jezelf te hebben gehad, verre oorden en/of je achtertuin (her)ontdekt te hebben, je weinig moest en veel mocht, is het op z’n zachtst gezegd wennen om (straks) terug te keren naar de dagelijkse routine van school, groep en leerlingen. Hoe zorg je ervoor dat je de rust en de nieuwe inspiratie die je deze vakantie opgedaan hebt, vasthoudt en meeneemt het nieuwe schooljaar in? Wij zochten het voor je uit en vonden verrassend veel bronnen over dit onderwerp. Kennelijk worstelen er nogal wat mensen met dit fenomeen, dat ook wel de vakantiedip of post-vakantieblues genoemd wordt. Ook mensen die net als jij van hun werk houden. Sterker nog, een bekende quote luidt: “Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als degene die er net een heeft gehad.” Omdat mensen in het onderwijs een relatief lange zomervakantie hebben, treft het hen als geen ander. Daarom hebben we hier de 8 dingen die je kunt doen om weer met plezier aan het werk te gaan, voor je op een rijtje gezet. We wensen je een mooi nieuw schooljaar!

1. Rond het vorige schooljaar goed af

Hoe heb je het vorige schooljaar achtergelaten? Zijn er nog losse eindjes? Dingen die je nog moet doen? Om rustig aan het nieuwe schooljaar te beginnen,  helpt het enorm als je voor de zomervakantie het vorige schooljaar afgerond hebt. Je kunt je dan volledig focussen op het nieuwe schooljaar en je nieuwe groep(en). Het vorige schooljaar neemt geen ruimte meer in.

2. Ga niet meteen aan het werk

Tja, het is in 2 regio’s een beetje mosterd na de maaltijd, maar zie het dan maar als een tip die je de eerstvolgende vakantie in de praktijk brengt. Zorg voor een paar overgangsdagen tussen de dag van thuiskomst na je vakantie in een ver oord en de dag dat je weer aan het werk gaat. Je bent veel productiever als je jezelf even de tijd geeft om te acclimatiseren. En om de was te doen. 

3. Begin rustig

We weten dat deze tip niet de makkelijkste is om in de praktijk te brengen, want zeker in het onderwijs komt er vrijwel direct weer van alles op je af. Toch is het een goede tip. Probeer ernaar te streven. Richt je op je eerste werkdag(en) bijvoorbeeld vooral op het sociale aspect van je werk. Sla geen pauzes over en pak wat vaker een kop koffie of thee. Praat met je collega’s, luister naar hun vakantieverhalen en nieuwe plannen en doe hetzelfde met je leerlingen. Investeer in het opbouwen van een goede band met hen en een fijne sfeer in de groep.

4. Ga slim om met je mailbox

Een  voordeel van werken in het onderwijs is dat jij niet de enige bent die vakantie gehad heeft. Grote kans dat je mailbox tijdens jouw afwezigheid niet ontploft is, maar helemaal leeg zal ‘ie ook niet zijn. Pak het slim aan, niet chronologisch. Zo voorkom je dat je mails gaat beantwoorden die mogelijk al afgehandeld zijn of niet meer spelen. Bekijk welke mails vandaag nog beantwoord moeten worden, welke mails kunnen wachten en welke mails weg kunnen. Handel daarnaar. 

5. Vergeet de vakantie niet

Je hebt een heerlijke  vakantie achter de rug. Je bent tot rust gekomen, je hebt mooie dingen gezien en nieuwe inspiratie opgedaan. Hopen we. Je houdt dit vakantiegevoel en deze relaxte vibe langer vast als je er zo af en toe eens aan terugdenkt. Stel een mooie vakantiefoto in als achtergrond op je computer of telefoon. Het helpt je bij het herinneren.

6. Blijf doen wat je in de vakantie zo leuk vond

Heb je deze vakantie mooie wandelingen gemaakt? Lekker gefietst? Gedanst? Veel gelezen of gezwommen? Dit zijn allemaal dingen die je thuis ook kunt doen. Bedenk wat jou de meeste energie geeft, maak een plan en doe het gewoon.

7. Kijk vooruit

De volgende vakantie is misschien nog ver weg, maar plannen maken kan altijd. Of denk na over andere uitjes. Een weekendje weg, bijvoorbeeld. Of lekker uit eten of een avondje naar de bioscoop. Zo heb je weer iets om naar uit te kijken.

8. Vind je werkritme

Je komt vanzelf weer in je werkritme. Breng structuur aan in je dag en maak een plan voor de komende dagen, weken en maanden. Heb je deze vakantie nieuwe inspiratie opgedaan? Wil je dingen anders gaan doen? Schrijf het op, praat erover, probeer het uit. Niets geeft meer energie en vermindert je vakantiedip zozeer als een lekker werkritme en leuke plannen!Geschreven door:
Cora de RaafWil je in het nieuwe schooljaar op de hoogte blijven van
de laatste onderwijsontwikkelingen? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in