Delen?
Overdracht? Stapel kennis met je collega’s!
Schouders
Maar eerst even dit. Misschien hebben wij te veel zelfontwikkelingsboeken gelezen, maar er is één scène die ons steeds te binnen schiet als we het hebben over het belang van een goede overdracht. Misschien herken je het. Het gaat zo.
Stel je voor dat je op de schouders van je ouders klimt en rechtop gaat staan. Zij gebruiken al hun kracht en wijsheid om jou te dragen en zij staan op hun beurt op de schouders van hun ouders. En zo gaat het door, van generatie op generatie. Vertel eens, hoe is je uitzicht? Hoe ver kun je kijken? Verder weg dan je ouders, in elk geval. En nog verder weg dan je grootouders. En dat allemaal dankzij hen.
Kennisstapeling
In de context van het onderwijs kun je je vast ook voorstellen dat jij op de schouders van de collega die voor jou kwam, staat. En dat de collega aan wie jij straks je leerlingen overdraagt, op jouw schouders klimt. Bij wijze van spreken. Jij hebt de kennis van je collega gebruikt toen de groep aan jou overgedragen werd. Je hebt het gebruikt om je groep te leren kennen en om onderwijs te geven dat zo passend mogelijk was. Je hebt nieuwe ervaringen opgedaan en meer kennis verzameld omdat je verder kon kijken dan je collega. Dit heb je toegevoegd aan de al bestaande kennis over je leerlingen en zo geef je het pakketje straks door aan je collega, die er in het nieuwe schooljaar nieuwe kennis aan toe zal voegen.
Een goede en volledige overdracht zorgt voor kennisstapeling. Kennis over een leerling bouw je op van leerjaar op leerjaar. Dat is belangrijk, want je hebt met het hele team een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor passend onderwijs.
Overdrachtsmanieren
1. Geen overdracht
2. Koude overdracht
Met een koude overdracht bedoelen we een schriftelijke overdracht. Gedurende het schooljaar heb je op verschillende momenten, zoals tijdens de halfjaarlijkse analyses, je kennis over en ervaringen met je leerlingen vastgelegd. Je zorgt ervoor dat dit dossier aan het einde van het schooljaar compleet is.
3. Warme overdracht
4. Overdracht met ouders
5. Overdracht voor of na de zomervakantie
Op de meeste scholen vindt de overdracht voor de zomervakantie plaats. Zo kun je als leerkracht het schooljaar echt afronden. Bovendien ligt alle kennis dan nog vers in je geheugen. Dat is na 5 of 6 vakantieweken misschien anders. Er wordt ook wel gekozen voor het scenario waarin de overdracht in de laatste vakantieweek plaatsvindt of zelf na de eerste schoolweek, maar in dat laatste geval komen we wel erg dicht in de buurt van overdrachtsvorm 1 en die hebben we eigenlijk gecanceld.
Wij denken dat een goede overdracht een betekenisvolle overdracht is en zowel een koude als een warme overdracht bevat. Lees er meer over in dit blogartikel en maak gebruik van de tips tijdens de aankomende overdracht van jouw leerlingen.

Geschreven door:
Cora de Raaf
Meer weten over het belang van een goede overdracht en hoe kennisstapeling werkt?
Nieuwsgierig hoe je dit zonder administratieve rompslomp doet? Overweeg met je team de overdrachtstraining!