Goede overdracht van leerlingen tussen leerkrachten

Tips voor een goede overdracht


16 June, 2022

Tips voor een goede overdracht


Na de zomervakantie wil je natuurlijk het liefst gelijk aan de slag met je nieuwe groep. Maar dat wordt lastig wanneer je nog geen overdracht hebt gehad van de vorige leerkracht, en dus niet goed weet wie de kinderen zijn en wat ze van je nodig hebben. Dat zorgt voor vertraging en houdt jou op in je werk. In dit stuk geven we tips hoe je een betekenisvolle overdracht kunt doen en welke informatie je allemaal nodig hebt om je groep te leren kennen. 

Als leerkracht wil je het beste voor je leerlingen. Daarom wil je het onderwijs zo passend mogelijk aanbieden. Om dat goed te kunnen doen, heb je een goed beeld nodig van je leerlingen. Door cyclisch te werken, sta je bewust stil bij de behoeften van het kind en de groep. De kennis die je hiermee opdoet, moet aan het einde van het jaar doorgegeven worden door de oude leerkracht. En dat is de overdracht. De nieuwe leerkracht heeft zo een compleet beeld om het nieuwe jaar goed te starten en het passende onderwijs voort te zetten. Als schoolteam ben je gezamenlijk verantwoordelijk voor 8 jaar onderwijs die leerlingen krijgen. Daarom is het van belang om je kennis en ervaringen met elkaar te delen. Zo kun je samen het beste onderwijs voor je groep en leerlingen bieden.  

Een overdracht kan op veel verschillende manieren. Zo kun je alle informatie die je hebt over een groep ‘over de schutting gooien’, kun je een overdacht doen over alleen de zorgleerlingen of kun je tot in den treure alle informatie delen met de nieuwe leerkracht. Maar hoe geef je nou een betekenisvolle overdracht? Lees hier onze 3 tips:

  • Draag kindkenmerken en basisvakken over

    Zo krijg je een compleet beeld van de groep en je leerlingen. Met de kindkenmerken wordt gedoeld op het gedragsmatige van de leerling: die kenmerken die de ontwikkeling van de leerling beïnvloeden en waar jij als leerkracht op in moet spelen. Met de basisvakken wordt gedoeld op het vakinhoudelijke niveau van de leerling en de didactische consequenties die daarbij komen kijken.

  • Geef naast een schriftelijke, ook een mondelinge overdracht
    Zo kun je de informatie toelichten en kan je collega verdiepende vragen stellen. Wij adviseren om dit voor de zomer te doen. Dan heb je nog alles vers in je geheugen en weet je zeker dat gebeurt. Een warme overdracht stopt trouwens niet bij de zomervakantie, vragen stellen kan daarna ook!

  • Bedenk van te voren wat je wilt weten over je groep

    Wat kan je verwachten op cognitief gebied? Wat werkte wel/ wat werkte niet? Hoe heeft deze klas gefunctioneerd en kunnen ze met regels omgaan? Zijn er thuissituaties die van belang zijn? Zo kun je sneller aan de slag met onderwijs dat bij jouw groep past.

In de praktijk staan de eerste schoolweken vooral in het teken van aftasten. Het duurt even voordat je de groep echt kent. Een betekenisvolle overdracht geeft direct handvatten voor de nieuwe leerkracht. Zo maak je samen met de leerlingen een goede start in het nieuwe schooljaar.Geschreven door:
Rosa van SantbrinkWil jij ook een goede overdracht?

Plan een vrijblijvende afspraak in met een schooladviseur en ontdek hoe Leeruniek jouw school kan helpen bij de overdracht.

Afspraak maken